Ако не притежавате самостоятелен наследствен имот, най-вероятно вече сте се изправяли пред дилемата – собствено жилище или живот под наем.

И двата варианта имат своите плюсове и минуси и кой е най-подходящия за вас само вие можете да кажете, тъй като в случая няма един верен отговор.

Но за да ви бъдем от помощ, заедно с брокерите от агенция за недвижими имоти Arco Real Estate ще се опитаме да разгледаме и двата варианта и да ви запознаем накратко с основните им предимства и недостатъци.

Жилище под наем

Предимства

*можете да се изнесете винаги, когато решите и да се изместите на по-добро и удобно за вас място;

*ремонтите в имота не са ваша грижа, а на собственика;

*можете да наемете обзаведено жилище, което ви спестява пари за покупка на мебели, но можете да наемете и необзаведено (за което ще плащате и малко по-нисък наем);

*плащате регулиран месечен наем, за размера на който сте се договорили със собственика при подписването на договора и този наем не се променя до приключването на договорните отношения.

Недостатъци

*както вие имате право да прекратите договора и да се изнесете, така и собственика може да поиска от вас да се изнесете от собствеността му (разбира се, и при двата варианта изнасянето може да стане само след едномесечно предизвестие).

*не можете да променяте нищо в жилището, без съгласието на собственика;

*плащате всеки месец наем за жилище, което не е ваше.

Покупка на собствено жилище

Предимства

*ще притежавате имот, който е ваш и можете да оперирате с него както намерите добре. Можете да живеете в него, да го давате под наем, да го използвате за второ жилище и т. н.;

*можете да извършвате всякакви ремонтни дейности така, че да го направите комфортно за вас и вашето семейство;

*като собственици можете да участвате във взимането на всички решения, които касаят входа на блока или кооперацията, в която сте закупили жилището.

Недостатъци

*покупката на жилище струва немалко пари и ако не сте сред топ милионерите в страната, най-вероятно ще ви се наложи да потърсите ипотечен кредит от някоя банка. А това означава да изплащате жилището си поне 20 – 25 години.

Кога покупката на жилище е оправдана?

*ако сте сигурни, че ще живеете в това жилище дълги години занапред;

*ако доходите ви са високи и стабилни и вноските по ипотеката няма да са ви в тежест;

*ако смятате, че цената на жилището ще се запази и ще можете след време, ако решите да го продадете на печалба.

Както виждате, и двата варианта имат своите предимства и недостатъци, които трябва да обмислите много внимателно.

Добрата новина е, че на който и вариант да се спрете, можете спокойно да се доверите на брокерите от брокерска агенция http://www.arcoreal.bg/, които ще ви помогнат, като ви разкажат малко повече за имотите и ще ви помогнат както при избора на жилище под наем, така и при покупката на собствен имот.