За триизмерното печатане знаем всички. Всички сме чували, чели, дори виждали 3D принтер или продукт, произведен на триизмерен принтер.

Историите за нещата, които могат или не могат да отпечатат принтерите обаче са толкова много, че понякога истината се размива от митове и за нас, хората, които не сме напълно на „ти” с тази нова технология ни е трудно да разберем кое е истина и кое мит.

За да внесем малко яснота по този въпрос се обърнахме към СИМИА 3D – една от водещите български компании за 3D печат, които изготвиха списък на 4 – те най-големи мита за триизмерния печат.

Мит № 1

Всички 3D принтери могат да отпечатват къщи и човешки органи

Истината е, че триизмерните принтери работят с различни технологии за 3D печат, които позволяват да бъдат изработени предмети с различна големина, свойства и детайлност. Няма как да очаквате, че всеки един принтер може да отпечата къща или орган. За отпечатването на големи обекти или нещо толкова прецизно като човешки орган 3D принтерът трябва да е предназначен точно за това.

За популярността на този мит голяма роля играят филмите и особено популярния сериал Анатомията на Грей, където в няколко от епизодите на един обикновен 3D принтер беше отпечатана органична тъкан.

Мит № 2

3D печатът е нова технология

Всъщност, тази технология е измислена още през 1982 г. от Чък Хъл. През 1985 г. той подава документи за патент и технологията е патентована през 1986 г. През следващата година Хъл започва разпространението на 3D принтерите и така поставя основите на триизмерния печат.

Мит № 3

Един обект може да се отпечата на триизмерен принтер в рамките на 2 – 3 минути

Вярно, че 3D принтирането е бързо, но не чак толкова. Изисква се технологично време, за да може да се отпечата един обект. Като вземем под внимание и средната скорост на печатане на триизмерните принтери, която е около 40 – 100 мм/сек., както и вида на обекта и материалите, от които е изработен, логично е да не очаквате, че можете да дадете заявката си и след 2 – 3 минути тя да е изпълнена.

Мит № 4

3D принтерите съдържат библиотека с готови 3D модели

Няма такова нещо! 3D принтерите не поддържат готова база данни, така че ако искате да ви бъде отпечатан даден обект, преди това трябва той да бъде моделиран със специален софтуер (CAD програма).