Ако сега ви попитаме за любимото ви ястие от швейцарската кухня, сигурни сме, че веднага ще отговорите: fondue. Наистина това страхотно ястие със сирена е най-популярно и обичано по света (и у нас), но кухнята на Швейцария е много по-богата и разнообразна, отколкото дори можете да си представите.

И за да ви го докажем, съставихме един кратък списък с любимите си ястия (и десерти) от швейцарската кухня, които и вие можете да опитате, ако посетите единствения алпийски ресторант в Банско – Fondue.

 

Фондю с мазнина

За разлика от популярното фондю със сирене, фондюто с мазнина се приготвя от различни видове меса. В какелон се поставя мазнина и след като се загрее достатъчно, на дълга вилица се забождат парчета месо и се пържат в мазнината.

 

Pastetli (пай с месо)

Pastetli (пай с месо)

Това невероятно вкусно алпийско ястие се приготвя с различни видове плънка, които се поставят в предварително изпечени пайове. Първо се изпича тестото за пая, а после се приготвя плънката, която може да бъде от месо и гъби, гъби и сос или както го приготвят в някой от швейцарските кантони – с ориз и грах.

 

Älplermagronen (Алпийски макарони)

Älplermagronen е най-популярната швейцарска паста, която се приготвя от макаронени изделия, картофи, сирене, залива се с карамелизиран лук и се сервира се с нарязани на филийки ябълки. Ястието е традиционно за италианската част на Швейцария и се приготвя най-вече през зимата. У нас можете да го опитате в алпийския ресторант в Банско, където ще ви го приготвят по оригинална швейцарска рецепта.

 

Рьощи

Няма да е алпийска кухня, ако в нея няма рьощи – картофена палачинка, която е толкова вкусна, че който веднъж я опита ще иска и още, и още. А ако вие още не сте опитвали рьощи ще ви кажем, че това ястие се приготвя от варени, настъргани картофи, сирене и колбас. Сместа се оформя като палачинка и се пържи в мазнина до златисто.

 

Engadiner Nusstort

Engadiner Nusstort, известен още и като Bündner Nusstorte е традиционен швейцарски сладкиш с плънка от карамелизирана захар и едро нарязани орехи. Тъй като този сладкиш се произвежда основно в малки, семейни пекарни и всяка пекарна има своя рецепта, вероятността плънката да съдържа сметана или друг лек крем е голяма.

 

Меренга

Меренга или казано по нашенски „целувка” са едни от най-популярните сладки, които Швейцария е дала за света. Сигурни сме, че всички сте опитвали целувки, но докато не опитате меренга по оригинална швейцарска рецепта, както ги приготвят в швейцарския ресторант в Банско, повярвайте – не познавате истинския вкус на сладкото изкушение от яйчени белтъци. (Нашият съвет за още по-голямо удоволствие на вашето небце да си поръчате алпийски сладкиш, който ще ви бъде поднесен с малинова меренга).

Меренга

 

Домашни бонбони

Дори и да не обичате други бонбони освен шоколадовите, швейцарските домашни бонбони ще ви накарат да си промените мнението. Бонбоните се приготвят от различни видове ядки и сушени плодове и са наистина уникално вкусни.

 

Фондю с шоколад

Каквото и да правим, няма как да пропуснем шоколада, когато говорим за швейцарските десерти. Страната е известна с вкусния си шоколад и вие сте наясно с вкусовите му качества, но ако досега не сте опитвали фондю с шоколад… опитайте и няма да съжалявате.

Фондю с шоколад може да се приготви с три вида шоколад – тъмен, бял или млечен. Приготвянето му наподобява процеса на готвене на фондю със сирена. Отново в какелон се поставя шоколад и след като се разтопи в него се потапят различни по вид плодове или малки късчета кейк.

В алпийския ресторант в Банско можете да опитате и от три вида фондю с шоколад, за да сте сигурни, кой вид най-много ви допада.

В алпийския ресторант в Банско можете да опитате и от три вида фондю с шоколад

Списъкът ни с любими ястия от швейцарската кухня няма да е пълен, ако не го завършим с две от най-популярните – раклет и фондю със сирена.

Bon appétit!