Италианската кухня е много популярна не само по света, но и у нас и безспорно сте опитвали голяма част от италианските специалитети като пица, спагети, лазаня, ризото или тирамису в някоя от намиращите се в близост до вас пицарии.

Има обаче няколко класически италиански ястия, за които може и да не сте чували, но които са „написали” голяма част от историята на италианската кулинария и тъкмо с тях искаме да ви запознаем сега.

 

Маслини all’ascolana

Името си това ястие дължи на град Асколи Пичено, област Марче, където за пръв път започнало да се приготвя. Маслини all’ascolana се приготвя от изчистени мариновани зелени маслини, които се пълнят с плънка от свинско, телешко или пилешко. Така напълнени, маслините се потапят в яйце и брашно и се пържат.

Маслини all'ascolana

Пълнени маслини се приготвят в цяла Италия и обикновено се сервират като стартер, заедно с различни видове колбаси или сирена.

Ако искате да опитате маслини all’ascolana по оригинална рецепта, попитайте в един от най-добрите ресторанти в Банско за италианска храна. Уверяваме ви, ще си оближете пръстите!

 

Cacciucco alla Livornese (рибна супа)

Cacciucco е едно от най-популярните традиционни италиански ястия, което има много интересен произход. Според легендата, рибната супа от Ливорно е измислена от пазача на пристанищния фар, на който му било забранено да пържи рибата. Забраната, която Флорентинската република издала била свързана с това, че маслото трябвало да се пести, за да има достатъчно, за да работи фара и да показва пътя на корабите, които приближават пристанището.

За да спази тази забрана, пазителят на фара измислил рибната супа, която изисквала използването на съвсем малко мазнина.

Оригиналната рецепта за Cacciucco alla Livornese включа поне пет вида риба и няколко вида черупчести, тъй като според традицията, за всяка буква от името на супата трябва да се сложи по един вид риба или черупчесто мекотело. Освен разнообразието от риба, в супата се слагат различни видове зеленчуци, лук/праз, ароматни билки и подправки.

 

Cotoletta alla Milanese (Котлет по Милански)

Ястието е традиционно за Милано, област Ломбардия, но отдавна се е превърнало в едно от най-популярните италиански ястия в света.

Днес в различните ресторанти ще ви приготвят ястието по различен начин, тъй като то има много вариации, но ако искате да опитате Cotoletta alla Milanese по оригинална рецепта, съветваме ви да посетите един от най-добрите класически италиански ресторанти в Банско – Leonardo.

Там ще ви приготвят ястието от чисто телешко месо с кост, което ще панират и ще запържат в мазнина. Тайната на перфектния котлет се крие в панировката и времето за пържене, което трябва да е точно толкова, колкото месцето да хване хрупкава коричка отвън, а вътре да остане леко розово.

Cotoletta alla Milanese (Котлет по Милански)

Пиле alla Marengo

Ястието е сред най-популярните ястия от регионалната кухня на Пиемонт и има много интересна история, която е свързана с Наполеон.

На 14 юни 1800 г. в битката при Маренго, близо до Александрия Наполеон печели голяма победа срещу австрийските войски. За да отпразнува победата си Наполеон поръчал на готвача в местната кръчма да приготви специално ястие. Кръчмарят имал под ръка пиле, раци и гъби, добавил малко вино от Мадейра, което френските войници му дали и така на бял свят се появило прочутото днес Пиле alla Marengo.

 

Черен дроб по венециански (veneziano del fegato)

Дори и да не обичате дроб, опитате ли veneziano del fegato в някой от ресторантите в Банско не само ще поискате втора порция, но и ще се замислите дали пък да не отскочите до Венеция.

Типичното ястие от венецианската кулинарна традиция се приготвя от черен дроб и задължително с бял лук Chioggia, който се отглежда в област Венето. Дробът се реже на филийки и се пържи в зехтин, поръсва се с магданоз и ястието се консумира топло и с гарнитура от полента.

 

Черен дроб по венециански (veneziano del fegato)