Изборът на кристални чаши е важен, тъй като от качеството на кристалните чаши зависи как ще възприемем индивидуалния вкус на всеки вид вино, която смятаме да пием в тях.

Изборът на кристални чаши е важен, тъй като от качеството на кристалните чаши зависи как ще възприемем индивидуалния вкус на всеки вид вино, която  смятаме да пием в тях. Качеството на изработката на чашата е от решаващо значение за начина, по който ще усетим уникалния вкус на виното. Ако  искаме да си купим качествен продукт, който ще ни носи удовлетворение дълги години, то е добре да се запознаем с няколко факти.

 Всъщност формата, големината и дори цвета на винената чаша оказват влияние върху начина, по който възприемаме напитката.

Всъщност формата, големината и дори цвета на винената чаша оказват влияние върху начина, по който възприемаме напитката.
При избор на  кристални чаши  комплекти, качеството на кристала играе важна роля за разгръщането на вкусовите качества на виното. Има хиляди видове чаши за вино, но нужно ли е да купуваме различни видове чаши за различните видове вина или само един вид ще ни свърши работа.

Всъщност универсалната чаша за вино може да ни послужи за различни видове вина. Тя е с тумбеста форма, която леко се стеснява към горния ръб. Това ни помага да усетим вкуса по-наситен и да „завихрим” виното в чашата.  Тя не трябва да е твърде голяма, но не  и много малка, за да осигури място за разгръщането на ароматната гама.

Перфектната чаша за вино трябва да е с обем, който е пропорционално съобразен с наситеността на вкуса на виното.

Перфектната чаша за вино  трябва да е с обем, който е пропорционално съобразен с наситеността на вкуса на виното. Тялото и дръжката на чашата също трябва да са разположени в хармония, за да можем удобно и без много усилия да разклащаме чашата с вино.

Стъклените чаши от най-висок клас са произведени от тънко качествено стъкло. Главната им отличителна черта е, че се отличават с гладък ръб, а не с яка, която е често срещана при по-евтините варианти. Висококачествените кристални чаши помагат на  виното да разкрие по-осезаемо своя интензивен аромат, отколкото чашите от стъкло с нисък клас.

Има няколко основни вида чаши, които можем да ползваме за различните вина:

Чаша за леко и плътно бяло вино

Чаша за леко и плътно бяло вино

Тя е в по-малък размер от стандартната чаша. Бялото вино не бива да се налива в  твърде тесни чаши. Отлично запазва ароматите на виното и поддържа по-ниска температура за по-дълго време.

Чаша за плътно или леко червено вино и розе

Чаша за плътно или леко червено вино и розе

По-големия ѝ размер помага за разгръщането на ароматните съставки на виното, дава повече място за изпарение на етанола, и благодарение на широкия отвор се омекотява вкуса на виното. Тя също е във форма на лале, само че със по-голяма широчина и височина, помагаща на виното да разкрие своя богат аромат.

Чаша за пенливо или десертно вино

Чаша за пенливо или десертно вино

Този вид чаша тип флейта или лале разкрива аромата и свежестта на всеки вид шампанско. Тя е със тънко стъкло и се пълни до половината.

С отлично качество са качествените кристални чаши Bohemia. Те са произведени от висок клас стъкло с отлични показатели и са подходящи както за ежедневието, така и за специални празнични поводи. Предлагат се в разнообразие от форми, размери и декорации.

Bohemia Crystalite е един от най-известните компании наследници на дългогодишната чешка традиция в производството на кристални чаши комплекти  и продукти за аранжиране на дома. Понастоящем в Чехия има няколко фабрики за производство на стъклени чаши и изделия, в чието име присъства името Bohemia. Фирмата изработва също вази и свещници, които впечатляват и най-капризните клиенти. Но повечето от тези фабрики не произвеждат кристал.

Важно е да уточним, че има разлика между кристал и стъкло.

Важно е да уточним, че има разлика между кристал и стъкло. Те правят стъкло с много добри показатели, когато говорим за чистота, прозрачност и блясък на кристала. Важно е да се знае, че в различните страни думата кристал се свързва с различни значения.

Производителите дават на този вид стъкло различни названия – кристалит, кристалин, кристалекс. Това стъкло не съдържа оловен оксид и всъщност не е кристал.

В момента във фабриките на марката се произвежда само екологично стъкло, което се нарича кристалит или кристалин. Това е материал, изработен посредством  специален процес, без добавяне на олово.

В доста от своите качества като чистота на материала, блясък, той е еквивалент на 24% оловен кристал, а понякога дори го превъзхожда.

Оловният кристал от своя страна е материал с изключителни качества

Оловният кристал от своя страна е материал с изключителни качества, който притежава със специфични физични и механични качества, които му позволяват да има добра прозрачност , устойчивост  и също така да е податлив на изрязване и декорация.

Оловният кристал съдържа оловен окис, като европейският стандарт за съдържанието му е 24% PbO и повече. Характерна черта за този кристал е, че при него се получава  красиво пречупване на светлината и специфично звънене

 

 

 

Малко повече за Bohemia

Чешката марка Бохемия е станала символ на традицията и качеството в производството на кристални чаши, наследена от чешките майстори.

Чешката марка Бохемия е станала символ на традицията и качеството в производството на кристални чаши, наследена от чешките майстори. Зад красивия външен вид на продуктите им стоят многогодишните усилия и умения на потомствени специалисти.

Чашите на марката Bohemia са с прецизна изработка, защото тъй като при наличие на голяма конкуренция в тази производствена сфера, ключът към спечелване и задържане на клиентите е поддържането на безкомпромисно и постоянно качество.  Цената им не е ниска, но висококачественият кристал не е евтин.

Чашите на марката Bohemia са с прецизна изработка,

Благодарение на многогодишните производствени  традиции, точните ресурси,  богатите опит и въображение на чешките майстори създават отлични условия през 1967 г. да се даде старта на заводите за производство на стъкло в Světlá nad Sázavou ( град в днешна Чехия).  3 години по-късно  стартира и същинското производство. В началото продуктите са се произвеждали предимно на ръка.

През 1975 г. във фабриката се появява и първото автоматизирано производство на стъклени чаши със столче. Това повишава значително мащаба на производството и стъклото с марка Bohemia набира все по-голяма популярност не само в страната, но и извън нея. Кристалит Бохемия /Crystalite Bohemia/ в момента притежава два завода в Чехия, в които работят около 700 човека.

В днешни дни продуктите на Кристалит Бохемия се радват на световна известност.

В днешни дни продуктите  на Кристалит Бохемия се радват на световна известност.  Те идват с  гаранция за високо качество и компанията предлага богато разнообразие от продукти и декорации, а от няколко години насам и екологично производство.

Техният професионализъм, голямо разнообразие на продукти, както  и влагането на традициони модерни декори гарантират удовлетвореността и на най-взискателните клиенти.