Праховото боядисване е известен метод за нанасяне на  полимерни покрития, които имат декоративни, високозащитни и антикорозиони свойства. Боята на прах се нанася посредством поръсване на сух прах със специален уред (пистолет). Този метод е всъщност най-добрият начин за боядисване и защита на метални изделия. Има редица доказани преимущества пред мокрото боядисване.

Методът е създаден през 50 – те години на XX век в Германия.  През 60 – те години се появява за първи път технологията за електростатично прахово боядисване. Създаването на технологията е подтикнато от факта, че  по това време се увеличават изискванията за опазване на околната среда, както и желанието на производителите да повишат качеството на покритията.

На какъв принцип работи праховото боядисване?

Праховото боядисване е метод за боядисване на метални изделия, който се основава на принципа на електрическите заряди -положителни и отрицателни, които се привличат един друг. Обектът, който планираме да боядисваме е подложен на отрицателни заряди, след което се поставя в  асептична камера, където на него се нанася прах в цвета, който желаем. Той има положителен заряд.

Така положително зареденият прах се привлича от отрицателния заряд на материала, от който е изработен обекта и съответно полепва по него. След тази стъпка предмета се поставя в пещ с висока температура, където прахът претърпява процес на разтапяне, полимеризация и се трансформира във високоустойчиво, антикорозионно покритие.

 

С какво се отличава праховото боядисване?

Една от най-главните отличителни черти на праховото боядисване е, че праховото покритие не съдържа разтворител. В сравнение със стандартната течна боя, боята на прах няма нужда от разтворител, който да действа като свързващ агент между съставките на боята (оцветителя и втвърдителя), както и да ги поддържа в течно състояние. Този вид боя е изградена от прахови частици и от органични съединения, в които има смоли, пигменти и добавки.

Когато се извършва прахово боядисване, полепването на праха към повърхността, която целим да боядисаме, се постига  чрез електростатичен ефект. След това боядисаният обект  преминава през топлинна обработка, с цел да се оформи на него нещо като “обвивка”.

Боите използвани в праховото боядисване могат да са съставени от два вида полимери: термопластичен и термоактивен.

 

Технология и фази на праховото боядисване

Боядисването на метални изделия чрез прахообразен метод се състои от общо три фази:

 

Подготовка на повърхността на материала, който планираме да боядисаме

Нанасяне на полимерните багрила

Полимеризация

Всички фази на процеса по прахово боядисване се извършват със специално оборудване.

Фаза 1

Първата част от боядисването с прахови частици се състои в почистване на повърхността на предмета  от мръсотия, оксиди и смазка, които полепват по материала. Ако участъците със замърсявания не се разполагат на голяма повърхност, почистването може да се направи и ръчно. За целта може да се използва кърпа, напоена със специален препарат.

В случай че е необходимо цялостно почистване, материалът се поставя в специална камера, където повърхността му бива почистена чрез пясък или фини стоманени частици.

Тези изделия, които след боядисване предстои да бъдат изложени на открито, преминават през процес на  фосфатиране. Този процес спомага  за това праховото покритие да закрепне по-добре върху повърхността на предмета, а също така и повишава защитните свойства на метала.

Фаза 2

По време на този етап от боядисването  на процеса материала се напръсква с боята. Разпръскването на праховото покритие се извършва или с ръчен пистолет или в специална камера.

 

При употреба на ръчен пистолет праховите частици получават нужния положителен заряд, и впоследствие биват разпръскани под формата на аерозол по повърхността на продукта. По време на боядисването в камера, праховото покритие се нанася на предмета чрез електростатичен пулверизатор върху материала, който боядисваме.

 

При праховото боядисване изделието, на което ще се нанася прахова боя, трябва задължително да бъде заредено с отрицателен заряд, за да може боята заредена с положителен да се залепи стабилно по повърхността му.

А пък останалата прахова боя, която по време на бодисването на изделието не е успяла да полепне, се събира от специална  филтърна система. Тя се инсталира в камерата за прахово боядисване и може да бъде използвана повторно.

Фаза 3

Този етап от праховото боядисване се нарича полимеризация (повърхностно образуване). За да се разтопят  частиците от боята и да се закрепят добре по повърхността на изделието, материалът е подложен на висока температурна обработка в в специална термична пещ. Температурата е от 150 до 250 градуса). Температурата и времето за топлинна обработка се определят от вида на праховата боя. Обикновено пълният процес на полимеризация трае не повече от 10 – 30 мин.

 

Когато оцветените и полимилизирани изделия преминат процеса на изпичане, те се охлаждат, след което са готови да стигнат до крайния потребител. По заявка  на клиента, боядисаните изделия могат да бъдат допълнително третирани с лак.

Какви са предимствата на праховото боядисване?

Праховото боядисване има доста ползи в сравнение със стандартното боядисване с течна боя. Определено е предпочитан начин за ефективно боядисване на метални изделия.

С праховото боядисване се постига добър слой на покритие при изделия, които имат  сложна конфигурация.

С този метод на боядисване се постига равномерно покритие на големи серии детайли.

С този метод на боядисване се постига равномерно покритие на детайлите на изделията.

При него също така се постига надеждна анти-корозионна защита на металните повърхнини при различни условия на експлоатация.

Когато дадено метално изделие е боядисано с праховото боядисване, то  е в пъти по-устойчиво на удари и надраскване, отколкото при стандартния начин на боядисване.

Другото предимство на праховото  боядисване е, че неговият технологичен процес е безвреден и отговаря на европейските екологични норми за производство. Доказателство за това е фактът, че праховата боя излъчва нулеви или почти нулеви вредни органични съединения.

Праховото боядисване всъщност е икономичен метод на боядисване. Средствата и разходите за употреба на прахова боя са по-малко в сравнение с тези за стандартната боя.

Освен това злишната прахова боя останала при процеса на боядисване може да се рециклира. По този начин се постига почти 100% използваемост на боята.

При праховото боядисване се постига естетичен вид на боядисаната повърхност. С този метод на боядисване се постига едно отличен гланц, както и разполагаме с опцията за добавяне на различни релефни ефекти по избор, също неонов, луминесцентен ефект и  други.

При този метод на боядисване се забелязват по-малко разлики във външния вид между хоризонтално или вертикално боядисани повърхности в сравнение с изделия боядисани с течна боя.