Инструментите за обработка на различни видове метали и дърво, които всички ние познаваме се заточват със специални машини с името шмиргели.

Какви машини се използват за заточване на инструменти?

Какви машини се използват за заточване на инструменти?

За заточване на различни видове инструменти се използва машината шмиргел. Шмиргелът представлява електрическа машина, която използва шмиргелов камък. С негова помощ се заточват, шлифоват, полират и хонинговат различни видове инструменти. Шмиргеловият камък пък представлява  абрзив (ситнозърнесто вещество с високо ниво на твърдост и ръбеста форма). Благодарение на шмиргеловия камък  шмиргела може да се ползва за сваляне на тънки стружки от различни повърхности чрез  специална технология. По този начин могат да с постигнат по рецизен начин  определени размери.

Шмиргеловият камък

В професионалните работилници шмиргелът намира приложение в почистването и заглаждането на острите ръбове на метали, а също така се използва и за изрязване и заглаждане на неравности. Шмиргелът може да се използва както за грубо изпилване, така и за  шлифоване на различни повърхности, финна доработка и доизглаждане на заваръчни шевове.

Благодарение на шмиргеловият камък, шмилгелът може да се приложи в голямо разнообразие от дейности. Затова и съществуват различни шмиргелови камъни по приложение и едрина на абразивните зърна.

 

Шмиргелът е един наистина полезен инструменти и е необходим за всяка работилница. Тази машина има широко приложение: заточване на ножове, свредла, дърводелски длета, а също така и  заточване на режещи инструменти на различни машини за подръжка на градината. Съществуват различни видове шмиргели, някои от които са шмиргели с лентов шлайф,редукторни шмиргели, шмиргели с ниска мощност.

 

шмиргел

Шмиргели са предназначени за точене на ножове и остриета, закаляване, полиране и фино шлайфане на метал и инструменти. Шмиргелите се изработват  със здрава конструкция и висока експлоатация, за да се постигне безопасност. Предназначението им е за индустриалното производство и за работа в дома. Най-популярните марки шмиргели са Bosch, Sparky, Makita, Einhell, Raider.

 

Шмиргелите биват различни видове. Има както професионални шмиргели, така и полупрофесионални.

 

Полупрофесионални

Полупрофесионалните шмиргели са предназначени за малки, довършителни работи като например изглаждане, заточване и изправяне на остриета, както и други сходни предмети. Шмиргелите разполагат с интегрирани гумени ограничители и имат здрав и компактен дизайн, изработен  основно от метал. Този вид шмиргели са оборудвани със специалната антивибрационна стойка, която позволява постигане на по-голяма прецизност по време на работа с машината и жила за мини шлифоване.

Машините притежават опция за регулиране на оборотите, както и напълно изолирана конструкция и предпазител, които осигуряват безопасност. Някои  полупрофесионални модели шмиргели прелагат опцията за извършване на по-сложни задачи, тъй като вървят в комплект с допълнителни аксесоари.

 

Професионални

Шмиргелите от по-висок клас са естествено с по-различни характеристики от стандартните. Професионалните шмиргели са с по-голяма мощност и осигуряват  мощно шлайфане и полиране. С професионалните шмиргели се постига още по-прецизно издълбаване и разделяне на материали като стомана  и неметали. Някои модели професионални шмиргели нямат нужда от почистване.

Оборудвани са с еднофазов променливотоков мотор с нов дизайн, двустранна осигурителна система, която лесно се демонтира без инструменти. Имат дискове както за общо шлайфане, така и за фино шлайфане и полиране. Този вид шмиргели имат висока сигурност чрез двустранно издаден отдолу предпазител и  преден предпазител.  Някои модели имат и предпазител срещу искри който се настройва без инструменти.

Без значение какъв вид шмиргел ще изберем, важно е да си осигурим ефективна,надеждна и най-вече безопасна работа с него.