Всички обичат да си купуват нови дрехи. От избора на перфектната дреха до закупуването и притежаването й обаче, купувача може да премине през много емоционални състояния.

 

Някои хора са толкова развълнувани, когато си вземат желания артикул, че носят новите си дрехи редовно, до износване. Други пък са супер убедени, че искат точно определен продукт, когато са в магазина, но това се променя, когато изпробват дрехата вкъщи.

 

Как може да сте сигурни, че закупуването на дадена дреха е добра идея и после няма да съжалявате, че сте дали пари на вятъра? Ние сме ви подготвили няколко въпроса, на които да си отговорите, за ви помогнат, когато сте изпаднали в подобни модни дилеми.

 

Въпросите, които да си зададете преди покупка на нова дреха

Бърза или устойчива мода

 

Времето на бързата мода отминава

 

Има си специфичен термин за евтини модерни дрехи – бърза мода (fast fashion). Бързата мода създава артикули, които бързо биват заменени от други, поради рязката смяна на тенденциите. За съжаление, много често, това се случва само след един сезон. Така клиентът е принуден да си купува още и още дрехи, и да налива допълнително пари в модната индустрия.

 

За щастие на крайния потребител, времето на бързата мода отминава и в момента масово хората търсят по-скоро устойчиви модни решения.

 

Капсулен гардероб и какво трябва да има в него?

 

„Капсулен гардероб“ е специфичен тренд в минимализма, който ограничава по най-ефективен начин броя на дрехите, с които разполагате. Той включва само основни модни класики като дънки, поли, панталони, тениски и ограничен брой сезонни дрехи.

Обикновено общият брой на дрехите в капсулирания гардероб е около 30-40, като въртенето на артикулите е спрямо сезона – на всеки 2-3 месеца. Всяка дреха в него е подбрана, така че абсолютно лесно и стилно да се съчетава с останалите налични облекла.

Ако искате да опитате тази минималистична тенденция, може да започнете с отсяването на любимите артикули в гардероба си. Следващата стъпка е да се придържате към дрехите, които сте избрали за своя капсулиран гардероб, и да не си купувате повече от една нова дреха всеки сезон.

 

Въпросите, които да си зададете

 

Качествена ли е?

 

Първият въпрос, който трябва да си зададете е дали дрехата, за която се готвите да дадете пари, е качествена. Защото замислете се, кое има повече смисъл – да си вземете некачествена дреха, която ще се износи бързо или такава, която ще носите дълго време?

Едно от нещата, на които трябва да обръщате особено внимание е тъканта. Качеството на плата е от огромно значение за външния вид на дрехата, но също така влияе върху усещането му върху кожата.

 

Евтините тъкани обикновено са изкуствени. Масово по-достъпните като цена дрехи са направени от полиестер, който запотява, лесно се намачква и бързо се износва. За повече удобство и издръжливост във времето, трябва да избирате качествени платове като памук, лен, коприна, кашмир и т.н.

 

Пасва ли на моя стил?

 

Важно е да си направите сметка дали даден продукт ще пасва на останалите дрехи в гардероба ви. Защото ако стилът ви е тотално различен от дрехата, която сте си харесали, просто ще закупите артикул, който няма с какво да комбинирате. И той ще си стои в дрешника.

 

Замислете се с какво можете да съчетаете потенциалната нова дреха. Ако можете да си представите поне 3 комбинации с дрехи, обувки и аксесоари, които вече притежавате, тогава може би покупката не е чак толкова лоша идея.

 

Имам ли подобен артикул?

 

Поставете нуждите си на първо място. Ако имате нужда от нова мъжка тениска, например, има ли смисъл да си купувате къси панталони? Ако имате нужда от ежедневна рокля, има ли смисъл да си купувате дамски потник? Примерите са много.

 

Поставяйте си приоритети в пазаруването. Замислете се дали е мъдро и разумно да инвестирате в артикули, които са сходни на тези, които вече притежавате.

 

Заслужава ли си цената?

 

Хората са емоционални същества и често се влияят от невероятните разпродажбени оферти, когато си купуват нова дреха. Представете си само. Влизате в любимия си магазин и веднага си харесвате готина дамска тениска. О, даже е на промоция! И тук, вие вече сте взели решението да я закупите, просто защото бихте били луди да изпуснете такава оферта. На този етап качеството, размерът и малките забележки по това как ви стои, не са приоритет. А трябва да бъдат.

 

Уж давате по-малко пари, но всъщност купувате повече, по-често и то артикули, които дори не ви харесват чак толкова много. Само защото една покупка изглежда изгодна, не означава, че е най-добрият избор. Вероятността изобщо да не носите дрехата, спонтанно закупена на огромна промоция, е доста голяма…

 

Същото е и с прекалено оскъпените дрехи, но там пък е обратното. Обикновено ще си харесате нещо, което изобщо не ви е по джоба, но пък много го искате. И ще дадете сумати пари за дреха, която не сте обмислили дали ви трябва въобще. Заслужава ли си цената?

 

Удобна ли е?

 

Когато си купувате нова дреха е изключително важно тя да е ваш размер и да ви е удобна. Комфорта не е нещо, което да неглижирате. Ако не ви е приятно да носите даден моден продукт, съвсем скоро просто ще спрете да го носите, колкото и хубаво да изглежда.

 

Със сигурност ви се е случвало да си купувате обувки и дрехи, които ви стоят невероятно, но стискат или ви убиват някъде. Ще се прежалите да ги носите един два пъти, след което повече няма да ги погледнете. Изводът е, никога не инвестирайте в дреха, в която изпитвате дискомфорт, защото това е чиста загуба на време, нерви и пари.

 

Биография:

 

Кремена Апостолова

Работя като редактор за Dress4less от 5 години. Преди това съм завършила моден дизайн и това е професията която ме влече най-много. Обичам да чета модни списания и статии свързани с новите тенденции. Обикновено пиша за мода и това което е актуално в момента. Вярвам в това че за някои стилът е вроден, а за други, че могат да бъдат научени!

 

Image credit:

Designed by Freepik