Защо компютърът не вижда камерата през USB?

USB кабел е най-често използваното средство за свързване на камерата към компютър. С него напълно се избягва необходимостта от премахване на USB устройството и закупуване на четец на карти. Понякога обаче компютърът засича камерата неправилно или изобщо не я разпознава.

Има много причини за този проблем. Основните причини зад проблема могат да бъдат софтуерни или хардуерни или пък причината да са проблемни драйвъри.

Факт е обаче, че не всички проблеми обаче могат да бъдат премахнати напълно.Понякога може самата камера или USB порта да са повредени и просто се налага да ги подменим .Важно е да тестваме всички варианти.

Няколко възможни причини защо компютърът не разпознава камерата:

1-ва причина: Неработещ USB порт

 

1-ва причина: Неработещ USB порт

 

Една от най-честите причини за неразпознаването на USB-от компютъра е неизправност в самия USB порт. Доста съвременни модели камери или фотоапарати трябва да бъдат свързани чрез USB 3.0 порт, който не е съвместим с всички компютри. Можем да пробваме да включим камерата към друг компютър.

За да може компютърът да разпознае камерата, трябва да ползваме който и да е друг USB порт. Той обаче трябва да бъде свързан директно към дънната платка, като няма връзка сUSB сплитери или конекторите на предния панел на системния модул.

Не се препоръчва да свъзрзваме USB-то пpeз UЅВ ĸoнцeнтpaтop (xъб), (“UЅВ Dеvісе Nоt Rесоgnіѕеd”), тъй ĸaтo тoзи вид пepифepни ycтpoйcтвa често създават подобни проблеми.

Преинсталиране или актуализиране на операционната система също може да стане причина за неразпознаване на камера от компютъра.

 

2-ра причина: Повреден USB кабел

 

Другата най-често срещана причина е да се натъкнем на неработещ USB кабел. Когато кабелът е повреден камерата може да бъде разпозната от компютър втора употреба, но би било невъзможно да се прехвърлят данни от нея.

Ако искаме да проверим дали кабелът ни е повреден, трябва да го използваме с друго подходящо устройство или компютър. Можем също така да се опитаме да свържем камерата към друг USB порт.

Ако възникне отново същия проблем, може да се наложи да подменим кабела.

 

3-та причина: Липсващи драйвери

 

По-голямата част от производителите на камери добавят към комплекта на камерата и специален софтуер, който съдържа помощна програма за по-лесна работа с файлове и драйвери. Ако нашия компютър не засича правилно устройството, то трябва да инсталираме софтуера от предоставения ни носител.

Освен пакетите драйвери и софтуер, производителят може също така и да публикува целия необходим софтуер на официалния си уебсайт. Съотвветно трябва да посетим секцията драйвери на ресурса на производителя на нашата камера, за да го изтеглим и инсталираме.

Ако проблемът е по-скоро coфтyepeн/дpaйвepeн пpoблeм, разполагаме с опцията да се опитаме дa възcтaнoвим пpeдxoднoто (paбoтeщo) cъcтoяниe нa oпepaциoннaтa cиcтeмa като изберем oпциятa Ѕуѕtеm Rеѕtоrе.

 

4-та причина: Спад в батерията

 

Ако в камерата липсва достатъчно заряд в батерията, тя няма да може да бъде свързана към компютър. Заредете я добре и тогава пробвайте пак да я свържете с компютъра.

 

5-та причина: Вируси в системата

 

Този проблем е на последно място, тъй като има малка вероятност да се дължи на вируси и се случва само в редки случаи.Има малко на брой вируси, които да могат да попречат разпознаването на сменяеми носители.