Основната задача на мото екипировката е да ви предпази от наранявания и от атмосферните влияния. Всеки един елемент от мото облеклото трябва да отговаря на определени стандарти за безопасност, да е подходящ за вида мотор и стил на езда и едновременно с това да е модерен и удобен.

Мото мода – какво е това?

Ако искате да сте облечени в мото екипировка, която отговаря на изискванията за безопасност, и едновременно с това е модерна, е необходимо да се съобразите със стила си на каране и с вида мотор, който яздите.

Нека видим как можете да откриете най-подходящата и най-стилната екипировка за типа мотоциклет…

Мото екипировка за града

Ако ще карате основно в градски условия, облеклото, което ще ви пасне идеално трябва освен да може да ви осигурява добра защита да изглежда и много стилно и модерно.

Подходящото и модно мото облекло за града включва: кожено яке, кожени панталони или панталони от деним, „улични” мото ръкавици и мото боти или обувки.

Коженото яке предназначено за града въпреки, че има защитни вложки, прилича повече на стилно сако, отколкото на предпазно мото яке.

Панталоните, които са подходящи за езда в градски условия кожените панталони или панталоните от деним, които се изработват от подсилена със специални нишки материя, която предпазва от абразия.

Най-подходящите обувки за езда в градски условия са спортните мото обувки или боти, които приличат на обикновени маратонки или боти, но са подсилени и осигуряват необходимата защита на крака. С този тип обувки можете спокойни да ходите и няма да ви се налага да ги сменяте, ако решите да изкарате цял ден в офиса с тях.

Що се отнася до ръкавиците, можете да се спрете на мото ръкавици без пръсти или „улични” ръкавици, а подходящите каски за езда в града са Full Face, Open Face и тип „канче”.

Екипировка за крос състезания

Ако си падате по спорта, тогава облеклото ви трябва да съответства на натоварванията и рисковете, които ще поемате. С други думи, мото оборудването ви трябва да може да ви гарантира сигурност и комфорт, когато сте на мотора си, а не когато сте пешеходци или сте извън пистата. Ако сте състезателен тип моторист, тогава идеалното облекло за вас са текстилните якета и панталоните за мотокрос. Панталоните, предназначени за крос състезания са подсилени с допълнителни защитни вложки, а якетата са задължително с гърбица (броня) и вложки на най-уязвимите части на тялото.

Ботушите за състезания се отличават значително от тези за града. Те не са предназначени за ходене, а само за езда. Много по-твърди са и за да осигурят стабилност и добра защита на крака са оборудвани с допълнителни защитни вложки и катарами.

Каските за крос също се различават от останалите видове мотоциклетни шлемове с удължената си брадичка, липсата на визьор и наличието на козирка.

Екипировка за дълга езда

Оборудването на дълга езда донякъде се доближава до облеклото за града, но го превъзхожда в доста отношения. Ако ще яздите дълго, най-подходящото и едновременно с това стилно облекло за вас ще е мото якето от текстил, което да ви е удобно както по време на езда, така и при ходене. Добре е якето да има добра вентилация, да може да ви предпазва от вятър и дъжд и да има достатъчно на брой джобове. Панталоните за дълга езда могат да бъдат както от деним, така и от текстил, но задължително трябва да имат защитни вложки. Подходящите каски за този вид езда са Модуларна, Full Face, Open Face.