На теория всички знаем, че ако искаме автомобила да ни служи по-дълго време трябва да се погрижим да му осигурим добра и навременна поддръжка. На практика обаче една немалка част от шофьорите подценяват значението на поддръжката, тъй като смятат, че това е просто маркетингов трик, чрез който производителите и автомобилните сервизи искат да привлекат повече клиенти.

За да поговорим за значението на ежегодната поддръжка на колата, помолихме специалистите от Nas Auto да ни споделят някой от най-съществените ползи от поддръжката на автомобила.

Значение на автомобилната поддръжка

*Подобрява безопасността

Ако редовно извършваме проверка на важните за добрата работа на автомобила елементи и системи можем да бъдем спокойни, че когато излезем на пътя автомобилът ни е в добро състояние и всички негови важни за безопасността ни системи функционират безупречно.

*повишава надеждността и безопасността

Всички знаем, че има определени авточасти, които се износват по-бързо и трябва да бъдат сменени. Чрез редовни проверки на състоянието на тези части и своевременната им смяна (когато е наложителна) можем да бъдем уверени, че когато тръгнем на път те са в изрядно състояние и работят правилно.

*намалява разходите за ремонт

Когато не подценяваме поддръжката на автомобила, ние си спестяваме немалко средства за бъдещи скъпи ремонти. Защото винаги е по-добре да се смени навреме една авточаст, отколкото да чакаме проблемът да стане по-голям и за отстраняването му да се наложи не само да платим много пари, но и колата ни да престои в сервиз с дни.

*увеличава стойността на автомобила при продажба

Ако след време решим да се разделим с автомобила си и той е бил добре поддържан, ще можем да го продадем на по-висока цена в сравнение с автомобила, който не е поддържан.

Какво точно означава автомобилна поддръжка?

Най-общо казано, поддръжка на автомобила включва регулярна проверка на производителността на всички технически компоненти в автомобила.

Типове поддръжка на автомобила

Нашите приятели от Нас Ауто ни припомнят, че има различни типове поддръжка като ежедневна, сезонна и годишна (ежегодна).

Ежедневната автомобилна поддръжка се извършва преди всяко сядане за волана. Този тип поддръжка включва проверка на светлините, спирачките, волана, налягането на гумите, нивото на маслото, нивото на охлаждащите течности, състоянието на перата на чистачките и разбира се, нивото на горивото в автомобила. За извършването на ежедневната поддръжка не се налага да посещаваме сервиз, тъй като лесно можем да се справим и сами.

Сезонната поддръжка се извършва два пъти годишно (в началото на лятото и в началото на зимния сезон). Сезонната поддръжка е много важна за подготовката на превозното средство за новия сезон и обикновено включва смяна на гумите, проверка на запалителните свещи и акумулатора, смяна на охлаждащата течност и течността на чистачките, доливане или смяна на маслото и въздушния филтър, проверка на спирачната система.

Годишната поддръжка е определена предварително от производителя и се извършва по график и само от лицензирани сервизни центрове. Обикновено ежегодната поддръжка включва пълна диагностика на автомобила (двигател, охладителна, спирачна, изпускателна система), проверка на трансмисията, на светлинната система, проверка и подмяна на консумативи и течности, диагностика на електронната система и т. н., и т. н. По време на ежегодната поддръжка автомобилът се преглежда от механиците основно и ако има някакъв проблем той се отстранява своевременно.