акумулаторАкумулаторът е един от компонентите с най-голямо значение за всяко едно превозно средство. Благодарение на него и генератора, на автомобилите е осигурено необходимото електричество и те могат да се движат. Изборът на автомобилен акумулатор понякога обаче може да се окаже е доста труден, най-вече поради голямото разнообразие не само на марки, но и на различни дизайни.

Избор на акумулатор – едно много важно начинание

От този избор зависи стабилността на всички електронни системи на автомобила и експлоатационният живот на самия продукт. Когато избирате подходяща батерия за вашия автомобил, препоръчително е да обърнете внимание на следните параметри:

Студен ток на въртене

Този параметър характеризира способността на акумулатора да стартира двигателя при по-студено време. Колкото по-висока е стойността, толкова по-лесно двигателят ще стартира.

Номинално напрежение

Това е кумулативното напрежение на всички батерии. За автомобил тази стойност обикновено е 12 волта. Тук може да получите и повече информация за акумулатори 12v.

Резервен капацитет

Този параметър е от голямо практическо значение. Той трябва да е равен на поне 1,5 часа с товар от 25 A и спад на напрежението до 10,5 V. Това означава, че през този период батерията е в състояние да изпълнява както своите задачи, така и функциите на генератор.

Номинален капацитет

Изчислява се чрез измерване на енергийната мощност на напълно заредена батерия при 20 часа разреждане. Например, акумулатор с капацитет 60 A / h през това време е способна да подава ток от 3 A.
Що се отнася до компаниите, то най-популярните производители на автомобилни акумулатори на световния пазар са марки като:

  • Bosch
  • Varta
  • Delkor
  • Mutlu
  • Topla

Когато купувате, трябва да бъдете особено внимателни и да се доверявате само от надеждни търговци. Това е много важно и се дължи на факта, че много често продуктите на тези марки са обект на фалшификации, които изобщо не могат да се сравняват с оригиналите по отношение на качеството.