Отива си лятото, идва есента… А след нея – зимата. Казваме “Край!” на безкрайните разходки сред природата, на морето и в планината и е време да се застоим вкъщи. Но въпреки че това може да ви прозвучи на пръв поглед лошо, ние ще ви дадем 7 идеи как да прекарате по-добре времето си у дома. Заредете се с много позитивна енергия, обградете се с най-любимите си хора, направете си чаша топъл чай, защото днес ще си говорим за настолните игри, които непременно трябва да играете до края на годината. А какъв по-добър момент за това от зимата, когато така или иначе времето ни предразполага да стоим повече у дома? 

Dixit – прекрасна комбинация между илюстрации и правила 

Dixit определено нашумя в последно време и за това си има основателна причина. Колкото и да играете тази игра, тя трудно ще ви омръзне, защото действията в нея никога не се повтарят. Затова, ако все още не сте я пробвали – оставащите месеци от 2020 г. ви предлагат тази възможност. Би било невъзможно да ви обясним правилата в няколко реда. По тази причина – няма. Ще запазим елемента на изненадата. Ако пък вече сте я играли, то разширенията за Dixit със сигурност имат потенциала да разнообразят познатата ви вече игра.  

Превърнете се в King of Tokyo

Искате да сте огромни kaiju чудовища, които мерят сили един срещу друг? Впуснете се в тази битка, която ще ви отведе сред улиците на пренаселения Токио. King of Tokyo ви предлага приключение, подходящо за цялото семейство. На нея може да играете двама, трима, четирима и повече хора. Но победител е само един – този, който успее първи да отстрани всички останали чудовища или играчът, който събере пръв 20 точки. Хвърляйте смело заровете, които ще ви върнат към “живот” или с които ще придобиете уникални умения за вашите чудовища.

7 настолни игри, които си струва да пробваш през 2020

Letter Jam – вие срещу играта

В тази игра определено трябва да сте добри в намирането на улики. Но не за да разкривате сложни и заплетени криминални истории, а за да разгадавате букви и думи. Пред всеки от вас стои по една буква, като никой от играчите не може да вижда собствената си такава. А как да разберете кой е вашият символ? В Letter Jam няма съперници, а само съотборници, защото всички играете заедно с една-единствена цел – да спечелите. Именно те трябва да ви се притекат на помощ и да ви дават улики, с които да познаете буквата си. Колкото по-дълга дума измисли някой от участниците, толкова по-голяма е възможността да познаете буквите си. Може да играете както по двама, така и в компания с до 6 човека.   

Ако Letter Jam е прекалено лесна за вашия детективски нюх, то… 

Detective ще ви пренесе директно на местопрестъплението. Но не на снимачната площадка на някой сериал, а там, където нещата се случват наистина. В компанията на четирима свои приятели, ти ще бъдеш служител на Antares National Investigation Agency, а задачата ви ще бъде да разкриете пет мистериозни престъпления. Но това не е всичко – ще трябва да намерите връзката между тях. Впуснете се в едно 2- или 3-часово приключение, по време на което ще разполагате с база данни, ще се сблъсквате с версии, заподозрени и на пръв поглед хаотични улики. Но накрая, ако сте си свършили добре работата, всичко ще се нареди пред очите ви. 

Всеки работи здраво, но има само един шампион. Кой ще бъде той? 

Ако вашите деца са вече големи и се чудите с какво полезно, но забавно начинание да запълните свободното им време, ние имаме идея. Gizmos е игра, която определено ще развие техните способности. В нея вие ще се превърнете в изобретатели, които са част от научно изложение. Сигурно много от вас вече се досещат какво трябва да направят, за да победят в тази надпревара. Точно така – да създадете най-добрата машина. Посредством поредица от ходове, вие ще можете да измайсторите нещо, което наистина се отличава по сложност на конструкцията от създадените от другите играчи творения. Звучи интересно, нали? 

Можете ли да бъдете лукави лисици?

За тези от вас, които поне веднъж са чували израза “Ах, ти, каква лисица си!” по свой адрес, тази игра добър начин да докажете неговата достоверност. Какво се случва, когато клюките и капаните се изправят срещу фактите и предпазливостта? Ами, вижте сами! Разработената от българи настолна игра “Лукави лисици” ви предлага богато тесте от карти, с което да премерите хитростта си с тази на от два до осем други играчи. За да победите обаче, не само трябва да въвличате своите съперници в клюки и капани, но и да пазите себе си от тях. Тази игра определено заслужава вашето внимание, така че не пропускайте да ѝ го отделите. 

Love Letter на български

Последно, но не на последно място със сигурност, поставяме Love Letter, в която вие ще влезете в ожесточена борба със своите съперници за сърцето на Принцесата на Урагана. Дали твоето любовно писмо ще достигне първо до сърцето на дамата зависи само от късмета и от стратегията, която ще избереш. 

Сигурни сме, че ако не всички, то поне част от нашите седем приложения са влезли във вашия To do списък за идните месеци. Ако сте толкова нетърпеливи като нас да изпробвате някое от тези преживявания, не чакайте повече, а поръчайте още сега избраната от вас игра.